Kinderalimentatie
Ouders hebben ten alle tijden zorgplicht voor hun kind(eren). Of u getrouwd bent, samenwonend bent of niet eens een relatie heeft maakt hierbij niet uit. Vaak wonen kinderen na een scheiding voornamelijk bij een van de ouders. Dit is de verzorgende ouder. Met de andere, niet verzorgende, ouder is een zorgregeling/omgangsregeling afgesproken. Daarnaast is de niet verzorgende ouder verplicht om naar draagkracht bij te dragen aan de kosten van de opvoeding, verzorging en studie. Dat wordt kinderalimentatie genoemd. De hoogte hiervan is van vele factoren afhankelijk. Iedere situatie is immers uniek. Onder het kinderalimentatiebedrag vallen in principe alle kosten van het kind. Er hoeft dus los van de kinderalimentatie geen financiële bijdrage meer gedaan te worden. Natuurlijk kunt u hier in onderling overleg van afwijken.
Duur van de alimentatieplicht
De alimentatieplicht duurt totdat het kind financieel zelfstandig is of 21 jaar wordt. Bij lichamelijke of geestelijke gehandicapte kinderen blijven de ouder soms ook na het 21ste jaar onderhoudsplichtig.
Hoogte van het kinderalimentatie bedrag
Uitgangspunt bij kinderalimentatie is ervoor te zorgen dat het kind na de scheiding qua levensstandaard er zo min mogelijk op achteruitgaat. Elke situatie is uniek en daarom is de kinderalimentatie berekening maatwerk. Bij het berekening van de kinderalimentatie wordt gekeken naar de vastgestelde Trema-normen. Daarnaast wordt de hoogte van de kinderalimentatie vastgesteld op de volgende punten:
- Behoefte van het kindHiermee wordt bedoeld wat het kind in financiële zin nodig zou hebben. De normen hiervoor zijn opgenomen in een tabel in het rapport “Kosten van kinderen ten behoeve van vaststelling kinderalimentatie”. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal kinderen in een gezin, de leeftijd van de kinderen en het netto besteedbaar gezinsinkomen.
- Gezinsinkomen
Om ervoor te zorgen dat het kind er qua levensstandaard zo min mogelijk op achteruit gaat wordt er gekeken naar het gezinsinkomen van beide ouders tijdens het huwelijk. - Draagkracht
Hiermee wordt bedoeld wat beide ouders kunnen bijdragen aan de financiële behoefte van de kinderen. Mocht de verzorgende ouder Kindgebonden budget ontvangen wordt het netto besteedbaar inkomen vermeerderd met dit Kindgebonden budget. Daarnaast worden er een aantal kosten in mindering gebracht. Dit zijn de kosten die men moet maken om in de eigen levensbehoefte te kunnen voorzien. - Zorgregeling
De niet verzorgende ouder kan in aanmerking komen voor zorgkorting. De hoogte van deze zorgkorting is afhankelijk van de dagen dat de kinderen bij de niet verzorgende ouder zijn. Hoe meer omgang de niet verzorgende ouder heeft, hoe hoger de zorgkorting en dus hoe minder kinderalimentatie de niet verzorgende ouder hoeft te betalen. Want op deze dagen draagt de niet verzorgende ouder op die dagen reeds de kosten van de kinderen.
Wat al de kinderalimentatie niet betaald wordt?
Er zijn een aantal opties om nakoming van de kinderalimentatie te vorderen als de alimentatiebetaler de alimentatieverplichting niet nakomt :
- Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO)
- Deurwaarder
Een deurwaarder kan tot een betaling dwingen en kan als dat nodig is een dagvaarding uitbrengen of beslag leggen op goederen of inkomen. - Incassobureau
Het incassobureau gaat voor de alimentatieontvanger aan de slag om de schuld te innen. Maar let op, een incassobureau heeft geen wettelijke status. Hierdoor is er alsnog een deurwaarder nodig als de schuld toch niet wordt betaald.
Herberekenen
Een goede reden om de hoogte van de kinderalimentatie opnieuw te bekijken is als uw situatie of dat van uw ex-partner veranderd. Daarnaast speelt sinds 2015 het Kindgebonden budget een rol in de berekening. Voorheen was dit niet het geval. Ook de buitengewone lastenaftrek is weggevallen. Ieder jaar vindt er een verhoging van zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie plaats. Ieder jaar wordt er in november bekend wat het indexpercentage wordt. Het is dus belangrijk om het bedrag dat aan kinderalimentatie betaald wordt per 1 januari van het nieuwe jaar te herzien. Let op: u ontvangt hier geen bericht van. Wordt de indexering niet doorgevoerd dan kan dat tot maximaal 5 jaar teruggevorderd worden. Mocht u de hoogte van de kinderalimentatie opnieuw willen laten berekenen help ik u hiermee graag. U kunt ten alle tijden contact met mij opnemen. U kunt mij bellen 06-82 90 88 01 of een email sturen naar info@mediationpraktijkpurmerend.nl
Partneralimentatie
Bent u getrouwd geweest of had u een geregistreerd partnerschap en gaat u scheiden dan blijft ook na de scheiding de verplichting bestaan om voor elkaar te zorgen. Dit heeft onderhoudsplicht. Woonde u samen dan is er bij het uit elkaar gaan geen sprake van de onderhoudsplicht. Partneralimentatie is een tegemoetkoming in het levensonderhoud en is van toepassing als uw inkomen en dat van uw ex partner niet gelijkwaardig zijn. Meestal is er bij partneralimentatie sprake van het betalen van een geldbedrag. Maar u kunt onderling ook afspraken maken om de partneralimentatie op een ander wijze te voldoen. Om de hoogte te bereken van de partneralimentatie wordt er bekeken of men in de eigen levensbehoefte kan voorzien en wat de ex partner kan missen. De hoogte van het bedrag aan partneralimentatie is niet vastgesteld. Dit kunt u samen in goed overleg of middels mij, als mediator, doen. Om de hoogte van de partneralimentatie te bepalen wordt er gekeken naar de volgende punten:
- Behoefte. Welke bedrag is er nodig om de levensstandaard van tijdens het huwelijk voort te zetten.
- Verdiencapaciteit. Welke mogelijkheden zijn er om een eigen inkomen te verdienen.
- Draagkracht. Hoeveel partneralimentatie kan er door de ex partner betaald worden.
Als uw situatie of dat van uw ex-partner veranderd kan de hoogte van de partneralimentatie ook veranderen. U kunt de hoogte van de partneralimentatie opnieuw laten berekenen. Ik help u hiermee graag. U kunt ten alle tijden contact met mij opnemen.
Duur partneralimentatie
U mag samen in goed overleg de duur van de partneralimentatie vaststellen. Als u hierover niets afspreekt geldt de wettelijke termijn van 12 jaar. Dit geldt ook bij geregistreerd partnerschap. Duurde het huwelijk niet langer dan vijf jaren en heeft u samen geen kinderen, dan is de duur van de partneralimentatie gelijk aan de duur van het huwelijk. Dit termijn geldt ook bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap. De partneralimentatie eindigt als:
- De ontvanger van de partneralimentatie gaat samenwonen, hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat;
- De partneralimentatieontvanger voldoende inkomen heeft;
- De partneralimentatiebetaler de partneralimentatie niet meer kan betalen;
- Het wettelijke termijn of het termijn dat onderling is overeengekomen verstrijkt;
- Een van de partijen komt te overlijden.
Als het termijn van de alimentatieverplichting eindigt kan de ontvanger in bijzondere gevallen een verlenging aanvragen bij de rechter. Deze aanvraag moet wel binnen drie maanden gebeuren. Als de alimentatieplichtige (diegene die de alimentatie betaald) komt te overlijden stopt de partneralimentatie betaling. Het is mogelijk om u hiertegen te verzekeren door middel van het afsluiten van een zogenoemde alimentatieverzekering.
Bijstandsuitkering
Vraagt één van de partners na de scheiding een Bijstandsuitkering aan dan zal de gemeente waarin hij/zij ingeschreven staat onderzoeken of de ex-partner een redelijk bedrag aan alimentatie betaald. Zijn er geen afspraken gemaakt over de partneralimentatie dan kan de gemeente een bedrag opleggen. Iedere gemeente gaat hier anders mee om. Let op dat het opgelegde bedrag klopt. Heeft u het vermoeden dat het bedrag onjuist is kan ik, als mediator, met u bekijken of het opgelegde bedrag aangepast moet worden. U kunt ten alle tijden contact met mij opnemen.
Indexering
Ieder jaar vindt er een verhoging van zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie plaats. Ieder jaar wordt er in november bekend wat het indexpercentage wordt. Het is dus belangrijk om het bedrag dat betaald wordt aan kinderalimentatie en partneralimentatie per 1 januari van het nieuwe jaar te herzien. Let op, u ontvangt hier geen bericht van. Wordt de indexering niet doorgevoerd dan kan dat tot maximaal 5 jaar teruggevorderd worden.
Vorderen van de nakoming
Er zijn een aantal opties om nakoming van de partneralimentatie te vorderen als de alimentatiebetaler de alimentatieverplichting niet nakomt :
- Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO)
- Incassobureau
Het incassobureau gaat voor de alimentatieontvanger aan de slag om de schuld te innen. Maar let op, een incassobureau heeft geen wettelijke status. Hierdoor is er alsnog een deurwaarder nodig als de schuld toch niet wordt betaald. - Deurwaarder
Een deurwaarder kan tot een betaling dwingen en kan als dat nodig is een dagvaarding uitbrengen of beslag leggen op goederen en inkomen.
Als er een beschikking is van de rechter kan het LBIO of een deurwaarder direct aan de slag. Is er geen beschikking maar u heeft een onderlinge afspraak gemaakt met uw ex partner dan zal u van het incassotraject gebruik moeten maken. U kunt dan ook alsnog via de rechter een beschikking laten bekrachtigen waarin het alimentatiebedrag vermeld staat.