Wat houdt een ouderschapsplan in?

Sinds 2009 is een ouderschapsplan verplicht bij het uit elkaar gaan van ouders die gehuwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben. Maar ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag is dit verplicht.

In het ouderschapsplan staat hoe u de zorg en opvoeding van de kinderen regelt als u als ouders uit elkaar gaat. U legt in het ouderschapsplan afspraken vast onder andere over de omgang met elkaar, zorgtaken voor de kinderen en de hoogte van de kinderalimentatie. En het beschrijft hoe u samen, als ouders, omgaat met veranderingen die kunnen optreden in de toekomst.

U maakt samen het plan als ouders van jullie kinderen en als het mogelijk is betrekken jullie de kinderen erin. Hoe beter u samen nadenkt over de afspraken hoe groter de kans is dat ze straks goed werken.

Wanneer moet u een ouderschapsplan opstellen?

Als de relatie beëindigd wordt en uw kind(eren) is/zijn jonger dan 18 jaar bent u verplicht om samen met uw (ex)partner een ouderschapsplan op te stellen. Ook als u niet getrouwd bent maar bijvoorbeeld een samenlevingscontract hebt of samenwoont maar wél gezamenlijk gezag hebt over de kind(eren) bent u verplicht een ouderschapsplan te maken.

Het is van belang dat jullie een rechtsgeldig ouderschapsplan opstellen om te voorkomen dat afspraken in de toekomst niet worden nageleefd. Mocht één van de ouders het gezag over het kind/ de kinderen hebben is een ouderschapsplan niet nodig. Maar een ouderschapsplan opstellen is in dit geval wel aan te raden omdat de gemaakte afspraken hierdoor duidelijk op papier staan en deze ook bindend zijn.

Hoe stel ik een ouderschapsplan op?

Stap voor stap bespreken we de mogelijkheden voor de inhoud van uw ouderschapsplan. Op basis van onze gesprekken komen we tot inhoudelijke punten die bij u beiden passen. Als jullie vragen hebben sta ik natuurlijk altijd voor u klaar. En mochten u er samen niet uitkomen zal ik, als mediator, mijn uiterste best doen om jullie tot gezamenlijke afspraken te laten komen waar u beiden zich goed bij voelt en waar jullie volledig achter staan.

Als u beiden uw handtekening onder het ouderschapsplan zet zijn de gemaakte afspraken bindend en rechtsgeldig. Dit betekent dat beide ouders zich dan ook aan de gemaakte afspraken moeten houden.

Wat te doen als mijn ex partner geen ouderschapsplan wilt opstellen?

Als uw ex-partner geen ouderschapsplan wilt opstellen kunt u verzoeken of de rechter een ouderschapsplan wilt vaststellen. Hiervoor heeft u wel een advocaat nodig.

Belang van het kind

Het belang van het kind staat voorop. Ik als mediator houdt rekening met het belang van uw kind(eren). Kinderen vanaf 12 jaar kunnen gehoord worden door de rechter mocht hier behoefte aan zijn, het zogenoemde kinderhoorrecht. Dit houdt in dat het kind bij de rechter zelf mag aangeven wat zíj willen rondom de scheiding van hun ouders. Bij kinderen jonger dan 12 jaar zal het kinderhoorrecht ingezet worden als de rechter dit echt noodzakelijk acht.

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen ook een kindverklaring invullen. In dit document geeft het kind aan wat het wilt en wat het van de gemaakte afspraken vindt. Dit document kan dan aan de rechter gestuurd worden zodat het kind niet gehoord hoeft te worden door de rechter.

Kan ik onze kind(eren) bij het ouderschapsplan betrekken?

Het hangt af van de leeftijd en ontwikkeling van jullie kind(eren) wat betreft de mate waarin u uw kind(eren) kunt betrekken in het maken van de afspraken. Zij bepalen echter niet welke afspraken er gemaakt worden, dat is aan jullie als ouders. Maar het gaat erom dat zij zich prettig en goed voelen bij de inhoud van deze afspraken die u als ouders in het ouderschapsplan vastleggen . Luister daarom goed naar de wensen en gevoelens van jullie kind(eren).

Zorg ervoor dat uw kind(eren) niet het gevoel hebben dat zij moeten kiezen tussen papa en mama. En dat zij niet het gevoel hebben dat zij er alleen voor staan en zich alleen voelen in deze situatie, zorg ervoor dat jullie kind(eren) altijd bij jullie terecht kunnen. Voor extra informatie hierover kunt u villapinedo raadplegen.

Wat als mijn kind ouder dan 18 jaar is?

Als jullie kind(eren) ouder dan 18 jaar is zijn jullie niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Wel heeft u beiden een onderhoudsplicht totdat het kind 21 jaar is. Deze onderhoudsplicht beslaat de kosten in levensonderhoud en studiekosten.

Moet de rechtbank het ouderschapsplan inzien?

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft en jullie hebben minderjarige kinderen, wordt dit ouderschapsplan samen met het verzoek tot scheiding ingediend bij de rechtbank.

Als u samenwoont maar niet getrouwd bent of geregistreerd partnerschap heeft hoeft het ouderschapsplan niet naar de rechtbank. Wel is het verstandig om het ouderschapsplan dan vast te laten leggen in een notariële akte bij de notaris. Want mochten er later problemen ontstaan met de nakoming van de afspraken dan zijn er middels de notariële akte meer mogelijkheden om de ontstane problemen op te lossen.

Kan het bestaande ouderschapsplan gewijzigd worden?

Na verloop van tijd wijzigen de omstandigheden met betrekking tot jullie en/of de kind(eren). Jullie ondervinden dat bepaalde gemaakte afspraken toch niet zo goed werken, jullie kind(eren) wil graag andere afspraken of de situatie is gewijzigd. Er kunnen dan nieuwe afspraken gemaakt worden die voor u beiden en jullie kind(eren) beter werken.

Als de aard en omvang van de nieuwe afspraken helder is kan het huidige ouderschapsplan op die onderwerpen aangepast worden. De nieuwe/gewijzigde afspraken worden op papier zetten en samen ondertekend. U hoeft hiervoor niet naar de rechter, ook niet als het ouderschapsplan door de rechter is vastgesteld. Uw kind kan het ouderschapsplan ook laten wijzigen. Uw kind verzoekt dan de rechter middels een brief om de gemaakte afspraken die in het huidige ouderschapsplan staan te wijzigen.

Wat te doen als mijn ex-partner zich niet aan het ouderschapsplan houdt?

Ga met elkaar in gesprek als u vindt dat uw ex-partner zich niet aan het ouderschapsplan houdt. Mocht u er samen niet uitkomen kunt u teruggaan naar uw mediator. Gezamenlijk zult u het gesprek aangaan en de ervaring leert dat er resultaten geboekt worden.
Mocht dit onverhoopt toch niet lukken kunt u de rechter nakoming van het ouderschapsplan vragen. U heeft hiervoor wel een advocaat nodig.