Traject van scheiden

  1. Vertel je partner dat je wilt scheiden.
    Deze stap is misschien ook wel de moeilijkste stap in het gehele traject. Geef uw partner de ruimte en de tijd om het bericht te laten bezinken.
  2. Zoek hulp bij uw scheiding, bijvoorbeeld middels mediation.
  3. Scheiding aanvragen.
    De mediator dient het verzoek tot echtscheiding voor u in.
  4. Financieel plan maken.
    Als het mogelijk is maakt u samen met uw (ex) partner een overzicht van alle bezittingen en schulden. Dit scheelt tijd aan de mediationtafel dus scheelt het ook kosten. Mocht u er samen niet uitkomen dan help ik u, als mediator, natuurlijk graag hiermee.
  5. Maak afspraken over de kinderen
    Deze afspraken zijn eigenlijk misschien wel het belangrijkste onderdeel van de scheiding. Als ouders hebben jullie een zorgplicht voor jullie kinderen. En hierbij maakt het niet uit of u getrouwd, gescheiden, samenwoont of uit elkaar bent. Die zorgplicht blijft.
  6. Indienen van het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan bij de rechter.
  7. Definitieve scheiding
    De scheiding is pas officieel als de uitspraak (beschikking) van de rechter is ingeschreven in het register van de Burgerlijke stand. Let op: de beschikking moet binnen zes maanden ingeschreven staan anders verliest het zijn kracht en blijft het huwelijk in stand.

Traject van familie mediation

  1. Kosteloos kennismakingsgesprek.
    We bespreken onder andere de huidige situatie, de toekomstige situatie, welke afspraken hierbij nodig zijn en wat ik voor jullie hierin kan betekenen.
  2. Start van de mediation.
    We tekenen onder andere de mediation overeenkomst waarin alle spelregels staan over het omgaan met elkaar tijdens de mediationsessies en de rechten en plichten. En we maken tijdelijke afspraken omtrent woonruimte en zorg voor de kinderen.
  3. Mediation sessies.
    We bespreken onder andere waarom jullie willen scheiden, wat je van elkaar nodig hebt om tot afspraken te komen.
  4. Ouderschapsplan opstellen.
    In dit document maken jullie als ouders afspraken over de verzorging, ontwikkeling en opvoeding van jullie kinderen.
  5. Echtscheidingsconvenant opstellen.
    We bespreken hoe jullie het financiƫle gedeelte willen regelen denkende aan de boedelscheiding, partneralimentatie en pensioenen. Ik help jullie met het opstellen van een lijst van zaken wat allemaal geregeld moet worden en maken samen een vermogensoverzicht.
  6. Echtscheiding indienen bij de rechtbank.
    Het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan worden door mij bij een advocaat ingediend. Deze bekijkt of het juridisch allemaal juist is en dient het vervolgens in bij de rechtbank. Dit is een standaard procedure van scheiden middels mediation.
  7. Nazorg.
    Een aantal weken na de officiƫle scheiding neem ik contact met jullie op om te vernemen hoe alles verloopt. Uiteraard is het mogelijk om een gesprek in te plannen om de laatste dingen te bespreken en/of te kiezen voor een nazorg sessie of terugkom sessie.