Ongeveer 1 op de 3 huwelijken / geregistreerd partnerschap eindigt in een scheiding. Het proces van scheiden kan lang duren en emoties en kosten kunnen hoog oplopen.

Het is belangrijk dat de relatie goed wordt afgesloten ,vooral als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Jullie blijven immers altijd de ouders van jullie kinderen.

Het proces van echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen in uw leven maar ook in het leven van jullie kinderen. Het roept bij hen veel emoties op. Het is daarom verstandig dat jullie er met hen over praten. Daarnaast zijn instanties waarbij jullie, als ouders, maar ook jullie kinderen terecht kunnen met vragen. Villa Pinedo is hier een goed voorbeeld van.

Bij mediation bepaalt u samen met uw (ex) partner het tempo van het scheidingstraject en de inhoud van de gemaakte afspraken. Jullie werken samen stap voor stap naar het maken van afspraken die relevant zijn om de scheiding tot een einde te brengen waarover jullie allebei tevreden zijn. Dat bespaart tijd, geld en negatieve energie. Doordat u zelf de controle en verantwoordelijkheid heeft omtrent de inhoud van het proces maakt u betere doordachte afspraken. Doordat u goed nagedacht heeft en samen besproken heeft over de te maken afspraken voorkomt dit toekomstige negatieve gevolgen voor uzelf, uw ex partner en jullie kind(eren).

Tijdens het proces mag u altijd terugkomen op eerder gemaakte afspraken zolang de mediation- eindovereenkomst of het ouderschapsplan niet getekend is. Zodra de mediation- eindovereenkomst of het ouderschapsplan getekend is zijn de gemaakte afspraken bindend en rechtsgeldig. Ik, als mediator, biedt in het gehele proces ondersteuning . Hierdoor is er altijd één neutrale partij die met u beiden bespreekt of de gemaakte afspraken goed doordacht en in balans zijn.

Tips tijdens het scheidingsproces:

  1. Neem de tijd. Overdenk goed welke afspraken u wilt maken en wat de consequenties van die afspraken zijn.
  2. Stel jullie kind(eren) centraal. Vertel het vervelende nieuws thuis, samen en op een rustig moment. Geef het kind(eren) tijdens het proces aandacht, bespreek hun gevoelens en emoties en laat weten dat u er voor hen bent.
  3. Zet alles op een rijtje. Krijg helder wat u samen en wat u apart van elkaar moet regelen. Maak een lijstje en ga stap voor stap aan de slag. En vraag vooral hulp waar dat nodig is.
  4. Neem iemand in vertrouwen. Het is prettig om iemand te hebben waarbij u uw hart kunt luchten.
  5. Richt uw blik op de toekomst. Hoe wilt u uw toekomst inrichten.
  6. Werk als ouders samen aan goede afspraken voor jullie kind(eren). Overleg goed met uw (ex) partner over de afspraken omtrent jullie kind(eren). Zo zorgen jullie ervoor dat de gemaakte afspraken in de toekomst beter worden nageleefd.
  7. Zet de financiële gevolgen op een rijtje. Maak een overzicht van uw huidige en toekomstige situatie. Is het misschien noodzakelijk om meer inkomsten te generen, is er behoefte aan partneralimentatie of is er in de toekomst (meer) kinderopvang nodig?
  8. Boedelverdeling. De boedel moet misschien wel verdeeld worden. Krijg helder wat jullie bezittingen en schulden zijn.
  9. Bedenk wat er met jullie woning moet gebeuren. Blijft één van u in de huidige woning wonen of wordt deze verkocht.
  10. Check of jullie recht hebben op subsidie wat betreft de mediation. In veel gevallen ontvangt men subsidie waardoor u (een deel van) de scheidingskosten vergoed kunt krijgen door de overheid of uw rechtsbijstandverzekering
  11. Probeer goede en duidelijke afspraken te maken omtrent jullie scheiding. Probeer er samen goed uit te komen en bekijk welke manier het beste bij u past.